Vstup do roku 2019 Novoročním výstupem na Radobýl

V úterý 1. Ledna.2019 se konal  Novoroční výstup na Radobýl, který pořádal Klub českých turistů Litoměřice. 

Jednalo se již. o 54. ročník výstupu na vrchol Radobýlu, jehož vrchol je ve výšce 399 metrů nad mořem. Jak již zmiňujeme na našich stránkách tento vrchol miloval také Karel Hynek Mácha, který zde psal i svou poslední báseň Cesta z Čech, když v tu chvílí uviděl jak v Litoměřicích hoří. Při hašení se pravděpodobně napil závadné vody, která mohla být jednou z příčin jeho pozdějšího infekčního onemocnění, na jehož poté také zemřel.

 

 

 

Začátek pochodu byl individuální. Od 9.00 hodin do 13:00 hodin zajišťovali členové výboru rozdávání Pamětních listů, kterých se loni rozdalo 730 a letos neuvěřitelných 782. Turisté, kteří pokořili vrchol měli také možnost zakoupit Novoroční čtyřlístek za 20 Kč kterým se přispělo na rozšíření programu KČT ,,Turistika pro všechny,,. Letos výletníci přispěli částkou 10640 Kč to je o dva a půl tisíce více než loňský rok. Tento příspěvek bude použit pro budování turistických tras pro zdravotně hendikepované spoluobčany – vozíčkáře.

Přístup na vrchol byl možný po žluté turistické značce, která je zároveň vinařsky naučná stezka. Přístup byl možný z Žalhostic po žluté značce, Litoměřic, kde byla možnost zaparkovat auto u hřbitova a zimního stadionu, Michalovic, kde byla možnost zaparkovat na návsi. Krom samotného vrcholu byl výstup možný, alespoň na podesty i s kočárkem. 

 

Pozitivní bylo, že nám až na silný vítr a bláto přálo krásné počasí a vysoká viditelnost. Pan Josef Šoura i letošní rok přichystal svůj stan, kde byl k dispozici horký čaj, svařené víno a česneková polévka.

 

 

 

 

3
Komentujte

avatar
2 Komentáře
1 Odpovědi
0 Uživatelé
 
Nejlepší
Nejhorší
3 Autoři
Michaela HagarováAdalČudil Nedávní autoři komentářů
  Odebírat  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Čudil
Host
Čudil

Literání dílko OK,snad si to nepsal ty,to by stebou bylo k nevydržení.
Kdyby bylo se mnou zacházeno jako s miminem na snímku tak se zúčastním.
U obrázků postrádám šipky po stranách obrázků tak, aby se snadno dalo mezi nima listovat.
Domnívám se že,toto nové uspořádání webu je novinka.Upozornění na možnost dostávat novinky do emailu bych pro začátek dal na desku radnice,krámu ,zastávky autobusů atd.

Adal
Admin

Obrázky napravíme